miercuri, 30 septembrie 2015

Recenzie "Culoarea sentimentelor" de Kathryn Stockett

 
     Titlu: Culoarea sentimentelor (The help)
     Autor: Kathryn Stockett
     Editura: Univers
     Număr pagini: 512
     Rating: 5 steluțe din 5

     Prezentare: "În orașelul Jackson din  Mississippi, în anii ’60, trei femei care în mod normal nu ar fi avut nimic în comun se leagă printr-o prietenie incredibilă. Ceea ce le apropie este un proiect secret care le primejduiește viața, o carte ce pune în discuție convențiile sociale considerate tabu ale vremii lor.
     Culoarea sentimentelor, romanul de debut al autoarei Kathryn Stockett, este ceea ce se cheamă un fenomen literar: o carte care a fost respinsă de aproape cincizeci de editori și agenți, publicată în cele din urmă de Penguin Group și primită cu un entuziasm extraordinar de librării, cluburi de carte, bloggeri și critică literară. Drepturile de traducere au fost vândute în mai mult de 30 de țări, iar Steven Spielberg a decis să implice studiourile DreamWorks în ecranizarea cărții. Definită drept „magică“, „irezistibilă“, „plină de umor“, Culoarea sentimentelor s-a menținut în New York Times Best Sellers List timp de doi ani și s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare doar în Statele Unite."

     Am comandat cartea în urmă cu două săptămâni și imediat ce-am primit-o am pus mâna pe ea și am început lectura. Trebuie să recunosc că nu știam mai nimic despre carte, în afara părerilor foarte bune pe care le-am auzit despre ea și ideea principală a cărții. Nu am vrut să citesc nicio recenzie, niciun rezumat și nici filmul nu l-am vizionat înainte, m-am mulțumit doar cu descrierea de pe spatele coperții.
     Am fost foarte intrigată de faptul că romanul a fost refuzat inițial de editori, ca mai apoi cartea să fie publicată, tradusă în mai mult de treizeci de țări și apărută în cele din urmă în New York Times Best Sellers List.

     Astfel, am pătruns în lumea necunoscută a acestui bestseller, mai exact în Jackson din Mississippi, acolo unde are loc acțiunea cărții. Romanul are în plin plan viața anilor 60 și evidențiază diferențele rasiale dintre albi și negri, relațiile dintre familiile de albi cu menajerele lor de culoare.
     Acțiunea cărții urmărește viața a trei femei, domnișoara Skeeter – o femeie albă, Aibileen și Minny – menajere de culoare la familiile prietenelor domnișoarei Skeeter. De asemenea, aceste trei femei sunt și naratorii cărții, pe lângă acestea fiind prezent și un narator obiectiv căruia îi aprține un singur capitol. La începutul fiecărui capitol este precizat naratorul, acest aspect ajutându-mă să empatizez mult mai bine cu fiecare personaj în parte.


     Încă de la început observăm două lumi, cea a albilor și cea a negrilor, însă domnișoara Skeeter este undeva la mijloc, urmându-și propria gândire, nevoile și instinctele sale. O contribuție importantă în formarea ei ca om a avut Constantine, menajera care a îngrijit-o de când era mică.

Toată viața mi se spusese ce să cred despre politică, despre negri, despre ce înseamnă să fii fată. Dar, cu degetul mare al  lui Constantine strivit în palma mea, mi-am dat seama că, de fapt, aveam posibilitatea să aleg ce cred.

     Fiindcă își dorea foarte mult să scrie și inspirată fiind de ceea ce îi povestise Aibileen despre moarte fiului său, domnișoara Skeeter pășește pe un drum mai primejdios. Aceasta își dorește să scrie o carte care cuprinde mărturisirile menajerelor de culoare despre viața lor și modul în care sunt tratate în casele albilor. Aibileen și Minny sunt primele care acceptă să își mărturisescă cu adevărat ce înseamnă să fii servitoarea albilor, încercările, sacrificile și umilința prin care trec acestea.  Urmează și marturisirile altor servitoare din Jackson, ele fiind cuprinse, pe de o parte, de frică pentru ce li s-ar putea întâmpla din cauza acestor mărturisiri și, pe de altă parte, de speranță că vor putea destrăma această barieră dintre negri și albi. 


     Astfel, cartea care la început avea să o inițieze pe domnișoara Skeeter în lumea jurnalistică și reprezenta o adevărată oportunitate pentru ea, ajunge să fie și o speranță pentru un trai mai liniștit în ceea ce îi privește pe cei negri.
     Încetul cu încetul, domnișoara Skeeter se îndepărtează de prietenele ei, se izolează din punct de vedere social și își asumă riscul să scrie o carte, care mai apoi publicată produce agitație și diferite păreri controversate în orașul Jackson.

     Umilință, teamă, putere, curaj, bunătate, un amalgam de sentimente pe care le simți citind mărturisirile menajerelor. Singurătate, riscuri, sinceritate și demnitate, acesta este domnișoara Skeeter care își rezervă dreptul să aleagă ce crede. Luptă pentru visul ei și reușeste să construiască o carte unică, cu personaje incredibile a căror povești emoționante sunt pline de speranță,  umor, dramă, povești pline de învățături.
     Așadar, Culoarea sentimentelor este o carte extraordinară, care merită citită, o carte plină de învățături, alimentată cu o doză de speranță, de curaj și de frumos. Recomand cu drag!

Citate din carte:

Am putea ajunge la pușcărie pentru încercarea de-a scrie această carte.

Cred c-atunci am înțeles și ce-i rusinea, și ce culoare are. Rușinea nu-i neagră, ca tărâna, cum am crezut io dintotdeauna. Rușinea-i de culoarea uniformei albe, nou-nouțe, pencare mama a călcat o noapte s-o plătească. Fără nici o pată pe ea.

Știi ce s-ar putea întâmpla dacă ne-ar găsi aici? Nu mă face să pomenesc de ziua în care am folosit din greșeală cabina de probă la magazinu de țoale și m-am trezit cu puști ațintite spre casă…

Există în sufletul lor o ură nedisimilată pentru femeile albe, dar și o dragoste de neexplicat.

Mă doare inima când o văd cum încearcă să râdă. Pen’ că ne pasă. Undeva, în străfunduri, albi sau negri, la toți ne pasă.



sâmbătă, 26 septembrie 2015

Recenzie "Cerul e pretutindeni" de Jandy Nelson

     Titlu: Cerul e pretutindeni (The sky is everywhere)
     Autor: Jandy Nelson
     Editura: Epica
     Număr pagini: 288
     Rating: 4 steluțe din 5

     Prezentare:  "Lennie este o tânără de 17 ani, cântă la clarinet și iubește foarte mult cărțile. Își duce viața, liniștită și mulțumită, în umbra expansivei sale surori mai mari, Bailey. Însă, când Bailey moare subit, Lennie e catapultată în mijlocul scenei propriei sale vieți - și, în pofida experienței sale nule în privința băieților, se trezește dintr-odată oscilând între doi. Toby este fostul iubit al lui Bailey; durerea pierderii din sufletul lui o oglindește perfect pe cea a lui Lennie. Joe este sosit recent in orașul lor, tocmai din Paris, și este posesor al unui zâmbet atât de magic precum talentul lui, fiind un foarte bun interpret la chitara clasică. Pentru Lennie, unul e soarele, iar celălalt luna. Unul incearcă să o scoată din suferința cruntă, iar celâlalt o consolează în această. Dar când cei doi se intersectează, universul lui Lennie e pe cale să explodeze…"


Ar fi trebuit să mor de atâta suferință, nu să mă îndrăgostesc…

   Am devorat această carte, fascinată fiind încă de la primele pagini citite, Cerul e pretutindeni este una dintre acele cărți care te face să simți ceea ce citești și îți transmite din emoțiile personajelor.

   Lennie este personajul principal care, în urma decesului surorii ei Bailey, este devastată și resimte absența ei la fiecare pas. Cu toate acestea, Lennie se implică într-un triunghi amoros și astfel apar și primele sentimente de vinovăție, ea considerând că nu este corect să se îndrăgostească într-un astfel de moment. Pe de o parte, atracția reciprocă care există între Lennie și Toby - fostul iubit al surorii ei -, iar, pe de altă parte, sentimentele de vinovăție pe care le simt amândoi din cauza acestei atracții definesc relația dintre cei doi. 
   Am încercat să empatizez cu Lennie din acest punct de vedere și totuși nu am reușit să înțeleg în totalitate ceea ce simțea ea. Amândoi au suferit pierderea lui Bailey, amândurora le era dor de ea și nici unul dintre ei nu puteau să accepte absența ei. Astfel, această durere i-a apropiat pe cei doi, Lennie simțind că Toby este singurul care poate înțelege ce simte ea cu adevărat.
   Joe este al treilea personaj din triunghiul amoros. Legați de pasiunea pentru muzică, cele două personaje încep să se cunoască. Astfel, între Lennie și Joe se încheagă o poveste de dragoste tare frumoasă și sinceră, pe care cu siguranță o veți îndrăgi.

   Un lucru care mi-a plăcut foarte mult a fost faptul că la majoritatea capitolelor, dacă nu chiar la toate, apar bilețele sau notițe pe care Lennie le scria, biletele cu ajutorul cărora am reușit să înțeleg mai bine sentimentele personajului, frământările și temerile acesteia.






   O carte minunată pe care am citit-o dintr-o răsuflare. Stilul autoarei mi-a plăcut mult, m-a ținut în priză și m-a ajutat în același timp să mă apropii de personaje. O recomand cu drag, oricui este dornic să patrundă într-o poveste atipică, unică și captivantă.


Citate din carte

Întinde mână spre fața mea, plimbându-și încet degetul mare peste obrazul meu. Atingerea este atât de tandră, încât mă surprinde. Nimeni nu m-a mai atins astfel, nu s-a mai uitat la mine cum se uită el în clipa asta, adânc în mine. Vreau să mă feresc de el și să-l sărut, în același timp.

Mă trage și mai aproape de el și ceva începe să-mi crească pe dinăuntru, ceva ce seamănă destul de tare cu bucuria.

E ca și când totul în jurul nostru s-ar fi oprit ca să vadă ce avea să se întâmple mai departe - copacii se apleacă, păsările se rotesc deasupra, florile își țin petalele nemișcate. Cum ar putea să nu cedeze în fața acestei iubiri nebunești de mari pe care o simțim amândoi? N-ar putea, nu-i așa?

Îmi pun blând o mână pe brațul ei, întrebându-mă cum o dragoste atât de mare pentru cineva poate încăpea în corpul meu plăpând.




joi, 24 septembrie 2015

Ce cărți am citit până acum..


  1. Elevul Dima dintr-a șaptea - Mihail Drumeș
  2. Aventurile lui Sherlock Holmes
  3. Memoriile lui Sherlock Holmes
  4. Prins - Pentru Popescu
  5. Oameni feroce - Dirk Witterborn
  6. Zodia îndrăgostiților - Julia Carcasi
  7. Dragostea e capcana diavolului - Hande Altayli
  8. Te iubesc - Catherine Siguret
  9. Pânză de paianjen - Cella Serghi
  10. O formă de viață - Amelie Nothomb
  11. Consumatorul de suflete - Codin Maticiuc
  12. Jurnal - Oana Pellea
  13. Niște răspunsuri - Mihaela Rădulescu
  14. Cum iubesc bărbații - Mihaela Rădulescu
  15. Despre lucruri simple - Mihaela Rădulescu
  16. Ce ne spunem când nu ne vorbim - Chris Simion
  17. 40 de zile - Chris Simion
  18. Fluturi (vol I + vol II) - Irina Binder
  19. Femei care iubesc prea mult - Robin Norwood
  20. Stăpână pe situație - Sidney Sheldon
  21. Ce-am făcut când am tăcut - Andreea Esca
  22. Sub aceași stea - John Green
  23. Ion - Liviu Rebreanu
  24. Moromeții - Marin Preda
  25. Moara cu noroc - Ioan Slavici
  26. Patul lui Procust - Camil Petrescu
  27. Enigma Otiliei - George Călinescu
  28. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război - Camil Petrescu
  29. Cincizeci de umbre ale lui Grey (vol I + vol II + vol III) - E. L. James
  30. Invitație la vals - Mihail Drumeș
  31. Scrisoare de dragoste - Mihail Drumeș
  32. Nuntă în cer - Mircea Eliade
  33. Maitreyi - Mircea Eliade
  34. Cel care mă așteaptă - Parinoush Saniee
  35. Băiatul cu pijamale în dungi - John Boyne
  36. Ce-aș fi eu fară tine? - Guillaume Musso
  37. Îmbrățișarea - Martin Gulich
  38. Diana cu vanilie - Diana Sorescu
  39. În inima infernului - Rosa Montero
  40. Seria Crossfire ( Atracția, Revelația, Împlinirea, Fascinația) - Sylvia Day
  41. Malad - Alexandru Voicescu
  42. E ușor să te iubesc - Tammara Webber
  43. E ușor să mă rănești - Tammara Webber
  44. O zi - David Nicholls
  45. Ghici cine moare primul - M. J. Arlidge
  46. Elixirul dragostei - Eric Emmanuel Schmitt
  47. Cerul e pretutindeni - Jandy Nelson
  48. Alunecarea - Jill Hothaway
  49. Culoarea sentimentelor - Kathryn Stockett
  50. El a ales - Florina Sanda Cojocaru
  51. Scrisori către îngeri - Florina Sanda Cojocaru
  52. Înainte să adormi - S.J. Watson
  53. Orașul borcanelor - Arnaldur Indridason
  54. Jurnalul Annei Frank
  55. De vorbă cu Emma - Vitali Cipileaga
  56. Adio, deocamdată - Laurie Frankel
  57. Eleanor and Park - Rainbow Rowell
  58. Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus -  Marc Levy
  59. După ce ne-am întâlnit - Anna Todd
  60. După ce ne-am certat - Anna Todd
  61. Marele Gatsby - F. Scott Fitzgerald
  62. Cea mai fumoasă carte din lume și alte povești - Eric Emmanuel Schmitt
  63. Eu sunt Malala - Malala Yousafzai
  64. Al cincilea val - Rick Yancey
  65. Marea nesfârșită - Rick Yancey
  66. Îți voi dărui soarele - Jandy Nelson
  67. Vina - Camelia Cavadia
  68. Suntem deja uitarea ce vom fi - Hector Abad Faciolince