vineri, 15 ianuarie 2016

Reading challenge 2016


   Am găsit pe la sfârșitul lui 2015 această imagine pe Instagram și mi-a plăcut tare mult provocarea, așă că mi-am propus să o fac în acest an. Astăzi am de gând să vă prezint la ce cărți m-am gândit eu pentru această provocare.

1. O carte publicată în acest an: M-am gândit să aleg Central Park de Guillaume Musso care urmează să fie publicată la Editura ALL.

2. O carte pe care o poți termina într-o zi: Pentru că era de mult în wishlist-ul meu și mi se pare subțirică, am ales Puls de Julian Barnes.

3. O carte pe care voiam să o citesc de mult: M-am gândit mult aici, pentru că sunt atât de multe cărți pe care vreau să le citesc și totuși a fost o decizie ușoară pentru că am avut de unde alege. În final, a câștigat Jennifer Niven cu titlul Toate acele locuri minunate.

4. O carte recomandată de bibliotecară sau de vânzătorul de la librărie: Îmi amintesc că vara trecută bibliotecara mi-a recomandat după ce citisem Ce-aș fi eu fără tine? de Guilaume Musso și cartea Chemarea îngerului de același autor. 

5. O carte pe care ar fi trebuit să o citești în timpul școlii: Dacă în perioada liceului am citit cam tot ce a trebui pentru examenul de bacalaureat, mă voi îndrepta cu gândul spre anii din timpul școlii generale și am să recunosc că nu am citit Micul prinț de Antoine de Saint-Exupery.

6. O carte aleasă de o persoană apropiată: Eu am ales Fulgi de iubire de John Green, Mauren Johnson și Lauren Myracle pe care sora mea mi-a dăruit-o, deci se pune că e aleasă de ea, nu? 

7. O carte care a fost publicată înainte să te naști: Am ales Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, carte publicată în 1966.

8. O carte care a fost interzisă în trecut:  De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger, o carte controversată, care a fost considerată ca fiind imorală.

9. O carte pe care ai abandonat-o: Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, din care am citit 20-30 de pagini și nu m-a captat la acel moment, așă că îmi propun să o reiau în acest an. 

10. O carte pe care ai cumpărat-o, dar nu ai citit-o: Am cumpărat-o destul de recent, acum o lună aproximativ și încă nu am pus mâna pe ea, deși eram tare curioasă. Este vorba despre Anul în care te-am întâlnit de Cecelia Ahern.

11, O carte care te intimidează: Cred că aici aș putea include toată seria Urzeala tronurilor de George R.R. Martin pe care îmi doresc să o citesc cap-coadă fără alte volume între cărțile seriei și nu știu sigur dacă voi reuși. Mă intimidează numărul paginilor primului volum, ce să mai vorbim de toată seria. Sper ca vacanța de vară să fie un prilej bun pentru a lectura populara serie.

12. O carte pe care ai citit-o deja: Cred că mi-ar plăcea să recitesc 40 de zile de Chris Simion.

   Dacă vă place provocarea, vă invit să prindeți curaj și să vă puneți pe citit. Lectură plăcută! :)

duminică, 10 ianuarie 2016

Top 5 cărți citite în 2015




     Am tras linie după anul 2015 și agenda mea confirmă un număr de 49 de cărți citite în acest an. Au fost și cărți bune, care mi-au plăcut enorm de mult și pe care o să încerc să le filtrez într-un top 5. De asemenea  au fost și cărți mai puțin bune, cărți care pe mine nu m-au impresionat sau nu au adus nimic nou în sfera cunoștințelor mele. În final, a fost un an bun, destul de productiv pe planul lecturilor, așa că las de o parte subiectul cărților mediocre și o să vă prezint cățile care mi-au plăcut.

  
     Pe loc 5 se situează Toate acele lucruri pe care nu ni le-am zis de Marc Levy. Trebuie să fiu sinceră și să spun că mi-am cumpărat această carte convinsă de titlu și nu am citit absolut nimic despre ea înainte. Astfel, când am început să citesc, am fost luată prin surprindere de subiectul cărții și acțiunea care are loc. Pentru mine, a fost o carte minunată, care m-a ținut cu sufletul la gură pe tot parcursul lecturii, o carte căreia nu i-a lipsit umorul, suspansul și romantismul. (☆)



     Pe locul 4 este cartea Cerul e pretutindeni de Jandy Nelson, autoare care m-a cucerit prin stilul ei, prin modul cum a creat personajele și lumea lor. Nu am să vă zic mai mult de atât, dar vă las un link către recenzia pe care i-am făcut-o acestei cărți aici. (★)



     Locul 3 îl ocupă Chris Simion, cu cartea 40 de zile. Cunoșteam deja stilul autoarei deoarece am citit și Ce ne spunem când nu ne vorbim, însă, cu toate acestea, cartea m-a surprins. O poveste profundă, plină de sentimente și de trăiri, o carte despre viață. E greu să-mi găsesc cuvintele să o descriu. O recomand cu drag tuturor! (★)



     Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee ocupă locul 2 al topului. Captivantă și emoționantă, această carte urmărește povestea protagonistei Masumeh din Iran. În contextul revoluției iraniene din 1979, cartea surprinde primii ani ai tinereții acestei fete, încercările și transformările prin care trece aceasta și urmărește viața ei până la maturitate, unde o întâlnim în calitate de mamă și soție. O carte fascinantă, pe care vreau să o recitesc peste ceva timp. (★)



     Și în final, locul 1 îl ocupa Culoarea sentimentelor de Kathryn Stockett. O carte care mi-a plăcut la nebunie, pe care am savurat-o și sunt sigură că vreau să o recitesc cândva. Mai multe despre această poveste puteți citi în recenzie pe care am facut-o aici și dacă citiți cartea, (TREBUIE SĂ O CITIȚI!!) vă recomand să vedeți după și filmul care este, de asemenea, minunat. (★)



     Cam asta a fost cea mai bună parte din 2015 în materie de cărți. Recomand fiecare carte din acest top cu speranța că și pe voi vă vor încânta aceste lecturi. Enjoy!  



vineri, 1 ianuarie 2016

Recenzie "Cea mai frumoasă carte din lume și alte povești" de Eric Emmanuel Schmitt


     Titlu: Cea mai frumoasă carte din lume și alte povești
     Autor: Eric Emmanuel Schmitt
     Editura: Humanitas Fiction
     Număr pagini: 208

   Prezentare: Opt nuvele, opt povești de iubire, opt femei. De la vânzătoarea modestă la miliardara arogantă cu trecut misterios, de la soția dezamăgită la amanta sacrificată pentru binele familiei bărbatului iubit, de la deținuta politic la prințesa nonconformisă, chipurile dragostei se schimbă, deși nevoia de fericire rămâne mereu aceeași.

   Deși am citit Elixirul dragostei de același autor și nu am rămas tare încântată de carte, mi-am propus să îi mai acord o șansă autorului și să nu îi dau verdictul după o singură carte citită. Am tot auzit de Oscar și Tanti Roz așa că am pornit spre bibliotecă în căutarea ei. Era împrumutată, așa că m-am ales cu Cea mai frumoasă carte din lume și alte povești.

   Și după ce am savurat cele 8 povestioare ce alcătuiesc cartea, în opinia mea, pe bune dreptate își merită titlul. E una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am citit. Fiecare dintre cele 8 povești surprinde femeia în diferite ipostaze, în diferite stări sufletești. Femei care iubesc, suferă, plâng, zâmbesc, femei ce se bucură de succes sau suferă în singurătate, femei care se pierd, ca mai apoi să se regăsească.  

   Fiecare povestire cuprinde un subiect, o problemă de viață, un moment de cumpănă, o bucurie, un sentiment. În jurul fiecărui subiect, E.E. Schmitt tratează femeia, atitudinea acesteia, sentimentele care o încearcă, sensibilitatea acesteia, dar și forța cu care aceasta luptă pe parcursul vieții. 

   Am citit cartea cu sufletul la gură, în unele povești regăsindu-mă, în alte nu. Însă, cu siguranță sfârșitul fiecărei povestiri mi-a dat ceva de gândit sau chiar m-a învățat o lecție. O carte cu adevărat frumoasă, o lectură ușoară, pe care o recomand tuturor cu drag. Lectură plăcută!